Rejsejulekalenderen 2016
0

“At flytte til verdens smukkeste by” af Claus Bermann

Min rejse i denne artikel handler ikke om en enkelt rejse i klassisk forstand, men om den rejse jeg har foretaget både fysisk og mentalt, da jeg i sommer flyttede fra København til Rom. En rejse (eller flytning om man vil) jeg længe havde bestemt mig for at ville foretage. Min forkærlighed for Italien startede, […]

“At flytte til verdens smukkeste by” af Claus Bermann

Min rejse i denne artikel handler ikke om en enkelt rejse i klassisk forstand, men om den rejse jeg har foretaget både fysisk og mentalt, da jeg i sommer flyttede fra København til Rom.

En rejse (eller flytning om man vil) jeg længe havde bestemt mig for at ville foretage. Min forkærlighed for Italien startede, da jeg som barn var på ferie ved den Italienske riviera, første gang i 1991 i San Remo. At være fascineret og tiltrukket af Italien er ikke noget unikt for mig, men noget rigtigt mange mennesker er blevet gennem evige tider. Dog vil jeg her forsøge at beskrive, et par af de mange grunde til, hvorfor jeg elsker Italien og især Rom.

Rom er for mig, dén smukkeste by i verden, og hver dag føler jeg mig heldig ved at kunne bo og leve her. Byens skønhed i arkitekturen, monumenterne og følelsen ved at være her, er åbenlys for de fleste som besøger byen, alligevel vil jeg forsøge at sætte mine ord på et par enkelte af dine mange ting, som gør at jeg elsker ved Rom …

Smuk udsigt i Rom
Flod løber igennem Rom

“Hvad laver du dog i Rom?”

Jeg starter simpelt og jordnært – med kaffe. Min dag i Rom starter med kaffe, ligesom så mange andre mennesker overalt i verden starter deres dag. Kaffe i sig selv er ikke noget særligt for Italien eller Rom, men måden hvorpå man nyder kaffe er ganske særlig i Italien. Først og fremmest er kaffe eller ​un caffé lig med en espresso i Italien. Sort kaffe fra filterkaffemaskinen på køkkenbordet, som vi kender det i Danmark eksisterer ikke. Det er kulsorte espressoshots, der tæller her.

Italien er et utroligt traditionsbundet land – på godt og ondt – og især når det kommer til kaffe er italienerne nærmest religiøse omkring tilgangen. Jeg har tidligere på min egen blog, skrevet om blandt andet ​de mange italienske kaffe-regler​.
Uden at kede læseren med at beskrive min forkærlighed i uendelige detaljer, kan jeg blot konstatere, at i svage øjeblikke når jeg spørger mig selv “hvad laver du dog i Rom?”, behøver jeg blot gå på min lokale bar og nyde en hurtig ​caffé, derefter forsvinder enhver tvivl som dug fra solen.

Rom er fyldt med fantastiske pladser

At drikke morgenkaffe på vej til arbejde, er en af mine største nydelser i min dagligdag. Mit kontor i Rom ligger i kvarteret Sallustiano, et lidt ukendt område for de fleste turister, men alligevel tæt på centrum og kun et par stenkast nordpå fra den kendte Piazza Barberini. Den bedste kaffe jeg til dato har fået i Rom, er på den lille ​D’Angelo​ på hjørnet af Via Antonio Salandra og Via Venti Settembre. En travlt kaffe- og frokost-bistro, hvor italienske mænd i jakkesæt og stilsikre kvinder med solbriller sipper morgenkaffen, mens verdenssituationen vendes med enten kollegaer eller med de venlige napolitanske ejere bag disken.

Smukt aftenlys i Rom

Maden og det romerske restaurant paradoks

Selvfølgelig maden – fristes man nærmest til at sige, for hvem kan ikke lide maden i Italien? Og jo det er en kliche at sige man elsker italiensk mad. Derfor vil jeg heller ikke kede læserne med mine favoritretter, men blot kort beskrive hvordan min dagligdag beriges utroligt af italiensk mad og min opfattelse af det italienske køkken.

Det italienske køkken, er i min optik, utroligt kompliceret i den forstand, at det kræver en enorm viden og øvelse at mestre, og omvendt meget simpelt i den forstand at retterne ofte består af meget få ingredienser og sjældent er så kompliceret som eksempelvis det franske køkken. Smagen frembringes af de friske råvarer af meget høj kvalitet, kombineret med italienernes utrolige viden og passion for maden.

I Rom spiser jeg meget ude. Dels fordi prisniveauet tillader det og dels fordi maden er så meget bedre end det jeg selv kan lave den. Jeg bor i det populære Trastevere, et utroligt smukt og romantisk område af Rom, som desværre også er overrendt af turister. Der er ekstremt mange restauranter i området, hvoraf der desværre er flere dårlige og dyre turistfælder end der er gode restauranter. En naturlig konsekvens af de mange turister.

Kighul i Rom

Det er ikke svært at finde en restaurant i Rom, men paradoksalt nok er det svært at finde en god restaurant. Derfor kan jeg ikke lade være med at komme med to anbefalinger. Særligt glad er jeg nemlig for to restauranter i Trastevere (har kæmpet mig igennem en del efterhånden), den moderne ​Buff Ristorante (Via di S. Francesco a Ripa), som har baggrund i det calabriske køkken og den helt traditionelle restaurant Da Lucia (Vicolo del Mattonato), som serverer klassiske romerske retter.

To timers ekstra dagslys

Oggi è una bella giornata (det er en smuk dag i dag), konstaterer den italienske fyr i baren, mens han smiler og langer min morgenkaffe over disken. Jeg nikker og vi kigger begge ud af vinduet på december-solen som er stærk og varmer i en kølig tid. Himlen er blå og solen presser temperaturen op på hele 17-18 grader midt på dagen – i december.

Jeg har forlængst fundet ud af, at jeg er vejr-sensitiv og elsker solen. Sidste vinter da jeg boede i København, lovede jeg mig selv at det var min sidste vinter i Danmark og det har jeg tænkt mig at overholde. Sol er for mig, lig med direkte og simpel livskvalitet. Også derfor er Italien og Rom ideelt for mig.

På årets korteste dage, omkring juletid, er forskellen på antal timer med dagslys hele to timer, mellem København og Rom. Solen står altså op én time tidligere og går ned en time senere hernede. Derudover skinner solen stort set hver eneste dag. Det kan lyde ekstremt banalt, men jeg sætter så stort pris på de to ekstra timers dagslys, at det alene (næsten) er en flytning værd.

Smuk udsigtsplads i Rom
Storslået aftenlys i Rom

Jeg kunne fortsætte i det uendelige med endnu flere unikke ting og oplevelser i Rom som jeg holder af, men jeg vil slutte med et citat fra den danske arkæolog Georg Zoëga, der i 1809 døde i Rom:

“Enten har du aldrig set Rom, eller også kan du aldrig forlade den”.

Dagens indlæg er skrevet af Claus Bermann.

Dagens indlæg er skrevet af Claus Bermann. Claus driver VisitFootball.dk og Rejsentil.dk. Han skriver særligt om fodboldrejser, og han har rejst det meste af Europa tyndt for at se fodbold. Claus arbejder som selvstændig online marketing konsulent.

I 2015 skrev Claus sit første indlæg til Rejsejulekalenderen, nemlig: La mia bella Italia

Tekst og billeder er copyright © Claus Bermann.

Claus Bermann

Claus Bermann driver VisitFootball.dk og Rejsentil.dk.

There are 0 comments

Leave a comment

Want to express your opinion?
Leave a reply!