Rejsejulekalenderen 2016
0

“Forførende kirsebærblomster i Japan” af Inger-Marie Shiraishi Nielsen

Som værende bosiddende i Japan er det spørgsmål, jeg oftes bliver stillet: Hvornår blomstrer kirsebærblomsterne? Det gør de om foråret, nærmere betegnet i april. Kommer man til Japan i april, er der stor chance for at opleve dette fænomen, som japanerne går helt i selvsving over. Hvert år i slutningen af februar begynder de første […]

“Forførende kirsebærblomster i Japan” af Inger-Marie Shiraishi Nielsen

Som værende bosiddende i Japan er det spørgsmål, jeg oftes bliver stillet: Hvornår blomstrer kirsebærblomsterne? Det gør de om foråret, nærmere betegnet i april. Kommer man til Japan i april, er der stor chance for at opleve dette fænomen, som japanerne går helt i selvsving over.

Hvert år i slutningen af februar begynder de første prognoser at komme, der fortæller, på hvilket tidspunkt det forventes at kirsebærblomsterne begynder at springe ud, og hvornår de står i fuld blomst. Selvfølgelig kommer det meget an på, hvordan vinteren har været. Har det været en kold vinter, springer de sent ud, men har det været en mild vinter, springer de tidligt ud.
De første kirsebærblomster, der springer ud, er gerne i det sydlige Japan på Kyushu i midten til slutningen af marts, og derefter springer de langsomt ud hele vejen op gennem Japan til Hokkaido, som er det sidste sted, de springer ud, og det sker oftes i midten af maj måned.

Kirsebærblomster i Japan

Typer af kirsebærtræer

Der findes over 600 forskellige typer kirsebærtræer. De varierer meget i, hvordan blomsten ser ud. Nogen har kun få blomster blade, mens andre er meget tætte og har mange blomster blade.
Farven variere også meget. Nogen er hvide til sart lyserød, mens andre er knald pink.

Den mest populære art er den, der hedder Yoshino. Det er et træ, der giver sarte lyserøde blomster med få kronblade, men til gengæld sidder blomsterne meget tæt, så det ser ud, som om træet er en stor, sart lyserød pude.

Yamazakura er et andet populært træ, der kan minde meget om Yoshino-træet. Blomsterne på begge træer er stort set ens, den eneste forskel er, at blomsterne ikke sidder nær så tæt.

Kawazuzakura-træet har store, sart pink blomster og blomsterne sidder i store klaser. Personligt synes jeg, Kawazuzakura-træet er et af de smukkeste kirsebærtræer, der er.

Yaezakura-træet har store, runde blomster med mange kronblade, og de har en sart lyserød farve.

Shidarezakura er et af de kirsebærtræer, der bliver størst. Det minder om en hængepil, der bare er et kirsebærtræ. Det har lange hængende grene med små sarte lyserøde blomster på.

Miharu Takizakura-træet i Japan

I byen Miharu i Fukushima står det, der betegnes som Japans største kirsebærtræ, og det er en Shidarezakura. Træet hedder Miharu Takizakura, der direkte oversat betyder “vandfalds kirsebærtræet”. Træet er 12 meter højt og kronen har en omkreds på 9,5 meter.
Fra øst til vest er det 22 meter og fra nord til syd er det 18 meter stort. Det antages at træet er over 1000 år gammelt og betegnes som en national naturskat her i Japan.
Miharu er en lille by med lidt over 17.000 indbyggere, men hvert år, når træet blomster, kommer der omkring 300.000 mennesker til byen for at se det her naturvidunder. Træet står på en bakkeskråning helt for sig selv, så det har plads til at vokse.
Jeg besøgte Miharu Takizakura i 2014, og selvom det kun er ét træ, så er det et træ, der ikke kan sammenlignes med noget andet, når det står der helt for sig selv på en grøn bakkeskråning med bogstavelig talt millioner af små lyserøde kirsebærblomster.

Kirsebærblomsternes betydning i Japan

Kirsebærblomster har stor symbolsk betydning i Japan. Kirsebærblomster er meget skrøbelige og lever kun kort tid, 7-10 dage. De står med en kraftfuld elegance og påmindelse, om hvor skrøbeligt vores eget liv også er. Vi skal huske at skinne på smukkeste vis, mens tid er.

I 2011, da jordskælvet og tsunamien ramte, blev vi hårdt mindet om, hvor skrøbeligt livet er, og at vi skal huske at leve, mens tid er. Fordi det skete om foråret lige før sæsonen for kirsebærblomster, fik det ekstra stor betydning for mange japanere det år.
Kirsebærblomsterne gav mange mennesker styrke til at forsøge at komme videre.

Kirsebærblomster og lanterner

Det år blev der plantet mange kirsebærtræer, især i Tohoku som er det område, der blev hårdest ramt.
Træerne blev plantet til minde om alle dem, der mistede livet den dag, og når vi, især dem der mistede familie den dag, ser på kirsebærtræerne, vil de forhåbentlig blive mindet om de smukke stunder og oplevelser, de nåede at have, mens tid var.

Så kirsebærblomster er meget andet end bare smukke blomster. De er et symbol på livet og livets skrøbelighed.

Fryd for øjet, kræs for ganen

Der er mange traditioner forbundet med kirsebærblomsterne heri Japan. En er de mest udbredte er Hanami.

Hanami betyder direkte oversat “at kigge på blomster”. Men det er meget mere end det. Det er picnic under kirsebærtræerne.
Man mødes med familie, venner eller kollegaer og spiser og drikker under kirsebærblomsterne. Man hygger og har det sjovt med hinanden, mens man nyder kirsebærblomsterne.

Mad med kirsebærblomster

Nu er kirsebærblomsterne ikke kun en fryd for øjet. Man kan også få en hel del mad, der er lavet med kirsebærblomster. Man kan få is, mochi – som er en japansk ris snack – te, småkager og kage og alt sammen med smag af kirsebærblomster. Jeg vil beskrive smagen som sødlig med en snert af lakridsrod. Men det smager godt – især is med kirsebærblomstsmag.

At rejse rundt i Japan, når kirsebærblomsterne er i blomst, er helt fantastisk. At gå langs en flod med kirsebærtræer på begge sider og så langt øjet rækker i begge retninger er noget helt særligt. Mange steder kan man opleve, at kirsebærblomsterne er belyst om aften, og parker har ekstra lange åbningstider, så man har mulighed for at opleve kirsebærblomsterne i den korte tid, de blomstrer.

Dagens indlæg er skrevet af Inger-Marie Shiraishi Nielsen.

Inger-Marie bor i Japan sammen med sin mand, og hun har nu boet der i 6 år. Hun er virkelig faldet for Japan, og hun har rejst over det meste af landet.
Inger-Marie driver bloggen "Dagbog fra Japan", hvor hun skriver om sit liv og sin dagligdag i Japan – og hvis du har et spørgsmål om Japan, så besvarer Inger-Marie meget gerne på det.

Inger-Marie skrev indlæggene “Enestående Nagano” til Rejsejulekalenderen 2014 og “Matsuri – festivaler i Japan” i 2015.

Tekst og billeder er copyright © Inger-Marie Shiraishi Nielsen.

Inger-Marie Shiraishi Nielsen

Inger-Marie driver bloggen "Dagbog fra Japan", hvor hun skriver om sit liv og sin dagligdag i Japan.

There are 0 comments

Leave a comment

Want to express your opinion?
Leave a reply!