Julekalenderindlæg
0

“Iran – A hidden gem!” af David Sylvest

Mange har spurgt mig: "Hvad er eller har været dit yndlingsland igennem din rejse?" Jeg har aldrig kunne svare på det, før jeg for nyligt tog til Iran! Efter min mening er Iran en overset rejsedestination, og jeg er ikke i tvivl om, at hvis flere kendte til det "rigtige Iran", ville landet svømme med […]

“Iran – A hidden gem!” af David Sylvest

Mange har spurgt mig: "Hvad er eller har været dit yndlingsland igennem din rejse?"
Jeg har aldrig kunne svare på det, før jeg for nyligt tog til Iran!

Efter min mening er Iran en overset rejsedestination, og jeg er ikke i tvivl om, at hvis flere kendte til det "rigtige Iran", ville landet svømme med turister.
Mange tror måske, det er et farligt land at befinde sig i, personligt følte jeg mig meget tryg. Jeg er blevet utroligt overrasket over landet efter at have spenderet 3 måneder iblandt de lokale. Jeg boede hos de lokale, blaffede, deltog i et bryllup, og ellers deltog jeg i alt som en lokal.

De lokale og deres kultur
Det som skiller Iran ud fra så mange andre lande er i stor grad de lokale.
Jeg har aldrig mødt et folkefærd, som er så imødekommende, hjælpsomme, venlige og varme!
De vil gøre alt i deres magt for at hjælpe dig og sørge for, at du har et så godt ophold som muligt, og gerne i deres eget hjem, og det gælder også hvis der er tale om en tilfældig person, du møder på gaden eller i metroen. Selvom du er en "rig" turist fra Europa, har det ikke nogen betydning for dem, for det ligger i deres kultur at behandle dig som deres gæst.

Der er parker i alle byer, som bliver brugt rigtigt flittigt. Det er let at finde hele familier, som sidder og spiser aftensmad, og endda fødselsdage bliver holdt i parker, hvor iranerne synger og spiser kage.
Der er ikke så mange aktiviteter at lave for sjov, så de lokale må selv finde deres egen sjov, som mange gange består i enten at side i en park og hygge sig eller at være kreativ på en måde.
Rigtigt mange synger, danser eller tegner og maler eller spiller musik. Iranerne er utroligt kreative, og at synge offentligt er en meget normal ting.

Du vil uden tvivl også blive inviteret ind i hjem, og de lokale er meget nysgerrige og glade for at have dig som gæst – det giver nogle fantastiske oplevelser, og du kommer helt tæt på kulturen! Selvom ikke alle kan engelsk, så kan du være sikker på, at de vil gøre deres bedste for at kommunikere med dig, om det så er kropssprog eller andet.
Når/hvis du oplever de lokale bag lukkede døre i deres privat hjem, vil du mange gange også se en hel anden side af dem, og typisk river de tøjet af, finder nogle shorts frem og en afslappet T-shirt eller ligende.

I mange lande (specielt i Asien) er befolkningen kendt for at prøve at få penge ud af turister, og derfor tager de kontakt eller prøve at få dem ind i deres forretning osv.
I Iran oplevede jeg tværtimod at få gratis ting, fordi de var glade for at se en turist – no strings attached!
Min eneste "fjende" var taxachauffører, de kan godt finde på at udnytte situationen!

Alt i alt vil du blive behandlet fantastisk af de lokale, og du har ingenting at frygte. Jeg har ikke følt mig mere sikker i noget andet land, og i de 3 måneder, jeg opholdt mig i Iran, mødte jeg kun fantastiske mennesker, som var yderst flinke og hjælpsomme!

Religion i Iran
Personligt er jeg ateist, men jeg har stadig en interesse i religion, og hvorfor folk vælger at tro på det. Jeg blev meget overrasket over, at rigtigt mange i Iran ikke er religiøse, men blot troende. Hvis jeg spurgte ind til det, viste det sig, at det ikke havde noget at gøre med Islam, men med deres egen personlige gud, som de kunne snakke til/med, og som de brugte positivt, også for at bevare håbet!
Jeg vil tro, at alt i alt var det omkring 10-15%, der var religiøse i forbindelse med Islam.

Inden jeg tog til Iran, blev jeg advaret imod at sige, at jeg var fra Danmark, på grund af at vi havde de der Muhammed tegninger. Men jeg lagde ikke skjul på min nationalitet, og når jeg sagde, jeg var fra Danmark, fik de lokale julelys i øjne, og lige pludselig var jeg en hel del mere interessant.
Ud af utallige lokale var der blot 2, der nævnede Muhammed-tegningerne – den ene person grinede bare af det, og den anden spurgte bare, om det ikke var Danmark, der havde lavet nogle Muhammed-tegninger, da jeg sagde "ja", var den ikke længere.

Diverse om Iran
Iran er et utroligt lukket land, og det mærkes tydeligt; det er dog svært at komme med konkrete eksempler, men der er de små ting. Det gør dog også, at landet er endnu mere charmerende, fordi det er urørt på en måde. Den internationale kultur har de ikke særligt meget af, og hvis du skal opleve den, er den kun til at finde i undergrundsmiljøet.

Regeringen undertrykker folket i stor stil, og når der ses politi, føler befolkningen sig ikke sikre, tværtimod er de skræmt af politiet.
Med det sagt kan du slippe afsted med meget mere som turist, end de lokale kan. For eksempel at en politimand spurgte mig, hvad jeg syntes om Iran, hvorefter jeg sagde min ærlige mening, som i en kort version er: "Rig kultur, fantastiske, lokale mennesker, men regeringen er den dårlige side af landet". Hvis en lokal havde sagt det til en politimand, var der uden tvivl kommet konsekvenser!

Godt at vide
Hvis du har tænkt dig at tage til Iran, er der nogle små ting, du nok bør vide + et par tips.

• Du skal have lange bukser på, når du befinder dig offentligt.
• Hvis du er kvinde, skal du have dækket dit hår med et tørklæde, eller hvad du vil bruge.
• Alkohol er ulovligt.
• Du skal sørge for at have alle de penge med, som du vil bruge, inden du tager ind i landet (dollars eller euro).
• Der er mange parker, hvor det er tilladt med camping (telt og gratis) midt inde i byer.
• Deres valuta hedder Rials, men du vil for det meste høre ordet "Thoman" blive brugt i forbindelse med penge. f.eks 50 Thoman, der er 500 Rials.

4. decembers indlæg er skrevet af David Sylvest. David er en meget berejst ung mand, og han er én af de indlægsskribenter på Rejsejulekalenderen, der lige nu er ude at rejse i meget lang tid! Du kan følge med i Davids rejse på hans blog: http://www.david-sylvest.dk/ – og noget af det, jeg virkelig godt kan lide på bloggen, er alle de tanker, David gør sig over de steder, han besøger, og de mennesker, han møder på sin vej. Det er rigtig god læsestof!

David Sylvest

David Sylvest. David er en meget berejst ung mand, og han er én af de indlægsskribenter på Rejsejulekalenderen, der lige nu er ude at rejse i meget lang tid!

There are 0 comments

Leave a comment

Want to express your opinion?
Leave a reply!