Julekalenderindlæg
0

“Matsuri – festivaler i Japan” af Inger-Marie Shiraishi Nielsen

Når man er ude at rejse, vil man jo gerne opleve noget specielt, der fortæller noget om det sted, man besøger. Man vil gerne komme hjem med en unik oplevelse, der skiller sig ud fra det man som turist normalt går efter, især hvis man er førstegangsbesøgende. Nogen gange kan der være mange gode og […]

“Matsuri – festivaler i Japan” af Inger-Marie Shiraishi Nielsen

Når man er ude at rejse, vil man jo gerne opleve noget specielt, der fortæller noget om det sted, man besøger. Man vil gerne komme hjem med en unik oplevelse, der skiller sig ud fra det man som turist normalt går efter, især hvis man er førstegangsbesøgende. Nogen gange kan der være mange gode og specielle oplevelser at hente, hvis man inden afrejse har sat sig ind i, hvilke dage der er helligdage, og om der finder specielle begivenheder sted på disse dage. Nu behøver det jo ikke at være i forbindelse med helligedage, at disse specielle begivenheder finder sted, det kommer an på hvor i verden, man befinder sig.

Her i Japan har man rig mulighed for at opleve de specielle begivenheder. Vi kalder dem Matsuri, som er det japanske ord for festivaler.
Man siger, at der året rundt finder cirka 300.000 festivaler sted i Japan. Det lige fra de store, berømte festivaler, der tiltrækker op mod 1 million mennesker, til de små lokale festivaler. Om vinteren kan man finde snefestivaler med sneskulpturer af international karakter eller ildfestivaler, der afholdes for at drive djævlen væk.
Om sommeren er der dansefestivaler, parader, der fortæller om en svunden tid i Japan med samuraier og smukke kvinder i kimonoer.
Fælles for dem alle er, at de tiltrækker mange mennesker, for japanerne elsker deres festivaler.
Japanerne bor småt, og man inviterer ikke vennerne hjem til sig selv, man mødes ude, og enhver form for festival, stor eller lille, er en mulighed for at have en munter dag/aften med venner eller familie.

Japanske festivaler er fulde af energi, latter og glæde. Der er ingen, der har travlt, selv om det er hverdag igen i morgen. Her nyder man nuet og stemningen fuldt ud. Mad og drikke er der også masser af. Der sælges alle mulige former for mad og snacks stillet op i festivaltelte.

Vil man opleve en japansk festival, kræver det dog lidt planlægning; især hvis det er en af de store festivaler eller dem i Kyoto, man gerne vil opleve. Er det en af dem i Kyoto, skal man være enormt tidligt ude med hotelbestilling, gerne op til 6 mdr. før, ellers er det umuligt at få noget, der ikke ruinerer ens budget. Er man alligevel lidt for sent ude, kan man prøve at finde overnatning i Osaka. Osaka har dobbelt så mange hoteller, som Kyoto har, og de er ofte noget billigere. Man kan komme fra Osaka til Kyoto på 30 minutter uden at skulle skifte tog.
Det samme gælder for festivaler andre steder i Japan, man skal være tidligt ude.
Du er velkommen til at kontakte mig via min blog ( http://dagbogfrajapan.blogspot.com ), hvis du skal besøge Japan og gerne vil vide, om der er festivaler i nærheden af, hvor du skal være.

Berømte festivaler i Japan

1. Gion Matsuri, Kyoto
Dette er nok en af de mest berømte festivaler i Japan. Den finder sted hele juli måned.
Højdepunkterne er paraderne d. 17. og d. 24. juli, som kaldes Yamaboko Junko.

2. Awa Odori Matsuri, Tokushima
Den største traditionelle dansefestival i Japan. Den finder sted hvert år i Tokushima by
fra d. 12. til d. 15. august. Man har her mulighed for at se mange flotte yakutaer
(sommer-kimonoer). Forvent op til 1 million tilskuere.

Japan_Kimonoer

3. Kanda Matsuri, Tokyo
En af de helt store festivaler i Tokyo. Den starter fra Kanda Myojin Shrine, og et af
højdepunkterne er Mikoshi-paraden, der starter tidligt om morgen og kommer tilbage
til Kanda Myojin Shrine om aftenen.
Finder sted i weekenden tættest på d. 15 maj i ulige årstal.

4. Yuki Matsuri, Sapporo
Bedre kendt som Sapporo Sneskulpturfestival. Det startede i 1950 med at lokale skolebørn byggede 6 skulpturer af sne. Siden da har det vokset sig til at være en af Japans største vinterfestivaler. Afholdes i februar.

5. Nebuta Matsuri, Aomori
Nebuta matsuri opleves bedst efter mørkets frembrud. Det er en parade med kæmpe
store lanterner, der forestiller personer fra den japanske mytologi og fra andre historier.
Finder sted hvert år fra d. 2. til d. 7. august.

Japan_optog

6. Kishiwada Danjiri Matsuri, Kishiwada
Denne festival er ikke for folk med sarte nerver. Man trækker vogne af træ rundt i
et ret så hæsblæsende tempo, samtidig med at nogle folk sidder på siderne af vognen, og
andre står på taget og hopper fra side til side.
Vognene vejer op mod 3000 kg, og hvis en af dem vælter, og man ikke er hurtig nok til at springe af, risikerer man at blive mast ihjel. Det er sket flere gange.
Der er mange mennesker om at trække og styre vognen, så den holdes i balance rundt i svingene. Senere på aften er der dog en parade mere, hvor vognene trækkes rundt i et mere roligt tempo, og de er lyst op med lanterner og fulgt af japansk musik.

7. Tenjin Matsuri, Osaka
En festival, der udløber fra Tenmangu Shrine i Osaka. Højdepunktet er festivalens sidste dag, hvor
der er parade rundt i byen og på floden, hvor traditionelle japanske både er oplyst med lanterner. Det hele slutter med et stort fyrværkerishow på floden.

Japan_Lys

8. Kochia Yosakoi Matsuri, Kochi
En dansefestival, der tager udgangspunkt i gamle japansk folkesange kaldet Yosakoi
Bushi. Man danser til lyden af et instrument, der kaldes for Naruko, som giver en
klik-klak-lyd, der bedst kan sammenlignes med kastagnetter, selv om dets udseende er lidt
anderledes.

9. Tanabata Matsuri, Sendai
Tanabata afholdes over hele Japan, men den i Sendai er den største og mest berømte.
Det kaldes også for Stjernefestivalen, fordi den bygger på legenden om Altair
(stjernebilledet for Ørnen) og Vega (stjernebilledet for Lyren).
Ifølge legenden er Altair og Vega året igennem adskilt fra hinanden af Mælkevejen med undtagelse på den 7. dag i den 7. måned, hvor de mødes og kan udleve deres kærlighed til hinanden.
I dagene op til festivalen og på selve dagen kan man alle vegne finde store bambusgrene, hvorpå man hænger små sedler med et ønske på.
I største delen af Japan fejres dagen d. 7. juli, men i Sendai er det fra d. 6. til d. 8. august. Forskellen på datoerne har noget at gøre med, om man følger den gregorianske kalender eller den gamle luna kalender, og i Sendai har de valgt at følge den gamle luna kalender.

Japan_Tanabata

10. Kanto Matsuri, Akita
Det er en lanternefestival. Deltagerne balancerer med en bambusstang, der kan være op til 12 meter lang og veje 60 kg. Bambusstangen er fyldt med lanterner, der er tændt med et stearinlys. Er man rigtig god til balancegang, kan man se deltagerne balancere med bambusstangen på panden.
Festivalen finder sted hvert år d. 3. til d. 6. august.

Det var et meget lille udpluk af festivaler, man kan opleve i Japan. Rejser man i Japan i august måned, kan man desuden opleve Obon, som også fejres over hele Japan. Obon er en festival, hvor man ærer sine forfædres sjæle.
Mange japanere rejser hjem til deres hjemegn for at fejre Obon med familien og besøge familien gravsted. Men der er også dans og musik, for man siger, at en forfaders sjæl kommer tilbage til jorden til Obon for at feste med familien. Om aften kan man opleve, at der sættes små lanterner ud på floder med forfædres navne på. Det er et meget smukt syn med hundredvis af lanterner, som stille driver ned ad floden.

Dagens indlæg er skrevet af Inger-Marie Shiraishi Nielsen. Inger-Marie bor i Japan sammen med sin mand, og hun har nu boet der i 5 år. Hun er virkelig faldet for Japan, og hun har rejst over det meste af landet.
Inger-Marie driver bloggen "Dagbog fra Japan", hvor hun skriver om sit liv og sin dagligdag i Japan – og hvis du har et spørgsmål om Japan, så besvarer Inger-Marie meget gerne på det. Inger-Marie skrev indlægget “Enestående Nagano” til Rejsejulekalenderen 2014, og det er bare rigtig skønt, at hun er med igen med endnu et glimrende indlæg i år.

Tekst og billeder er copyright © Inger-Marie Shiraishi Nielsen.

Inger-Marie Shiraishi Nielsen

Inger-Marie driver bloggen "Dagbog fra Japan", hvor hun skriver om sit liv og sin dagligdag i Japan.

There are 0 comments

Leave a comment

Want to express your opinion?
Leave a reply!