Julekalenderindlæg
0

“Nytår i Skotland” af Helle og Toni

Vinden suser i træerne, temperaturen er lige omkring frysepunktet og mørket begynder at falde på. Det varme lys fra pubbens vinduer stråler os i møde, og et øjeblik efter er vi inde i varmen. Ved baren sidder et par lokale med deres hunde. Der hænger stadig julepynt i lokalet, og de fleste af bordene er […]

“Nytår i Skotland” af Helle og Toni

Vinden suser i træerne, temperaturen er lige omkring frysepunktet og mørket begynder at falde på. Det varme lys fra pubbens vinduer stråler os i møde, og et øjeblik efter er vi inde i varmen.

Ved baren sidder et par lokale med deres hunde. Der hænger stadig julepynt i lokalet, og de fleste af bordene er fyldte. Vi finder et par stole og sætter os så tæt på den buldrende pejs som muligt. Barens udvalg bliver undersøgt, og der kommer et par pints og et par kopper Mulled Wine på bordet. Varmen fra pejsen får kinderne til at blusse. Det er december, lige efter jul. Vi er i det vestlige Skotland, og vi har været ude at vandre hele dagen. Det er dejligt at komme ind, og vi kan ikke forestille os et bedre sted at lande end på en hyggelig skotsk pub sammen med et par gode venner.

Med julens komme, også et ny år. Vi har fejret nytåret utallige gange på den skotske vestkyst. Øer som Isle of Skye, Arran og Mull dukker op i erindringerne. En enkelt gang er nytåret også blevet fejret på den lange halvø Ardnamurchan. Som regel er vi fløjet af sted lige efter juledagene, og har tilbragt den næste uges tid i Skotland. En uge med højland, hygge og højt humør.

Vandretur i Skotland

Når vi tager af sted, er det for at nyde roen, naturen, og det at være ude i den friske luft hele dagen. Vi elsker at snøre vandrestøvlerne om morgenen og først vende tilbage, når mørket falder på. Bare det at bruge hele den korte decemberdag med at vandre gennem det smukke skotske landskab og suge nye indtryk til sig. Og de skotske øer og vestkysten byder virkelig på en fantastisk og vild natur. Vi har gennem årene besteget munros (skotske bjerge højere end 3000 fod/914 meter), vandret langs vindblæste kyster og ud til ensomme fyrtårne.

Vores første nytår i Skotland blev fejret i den lille by Blackwaterfoot på Isle of Arran. Det blev en introduktion til det vilde vintervejr. Vi boede i en lille cottage, hvor havet lå lige på den anden side af den lille have, der hørte til huset. Den morgen, vi skulle hjem, var havet og bølgerne dog flyttet op i haven! Strømmen gik og for at gøre det til en perfekt morgen, blev den lille færge aflyst på grund af det dårlige vejr. Vi fik lettere stress, da vi havde et fly, vi skulle nå dagen efter. Men der var ikke noget at gøre, vi blev nødt til at tage en nat mere i hytten. Heldigvis havde stormen lagt sig så meget, at vi kunne komme af sted næste dag. Det blev en færgetur med bølgegang mod fastlandet.

Fyrtårn i Skotland

Det var ikke kun på Arran, at strømmen forsvandt. Et år boede vi i en cottage på Ardnamurchan. Nytårsaftensdag havde vi været ude og gå en tur, og vi vendte tilbage i løbet af eftermiddagen for at tilberede nytårsmiddagen. Da vi kom tilbage, var strømmen gået. På med pandelygten og ud i udhuset for at hente kul, så vi kunne få gang i pejsen og få varmet huset op. Det blev ikke til det store gourmet-show, men heldigvis havde vi bagt brød om morgenen, og der var ost og pølse i køleskabet. En skotsk variant af en tapas blev fremtryllet og nydt i ildens skær. Det endte med at være en mindeværdig nytårsaften.

Der er mange sjove og dejlige oplevelser, der trænger sig på nu. Som dengang på Greshornish Hotel, hvor den ældre dame, der stod bag baren, var iført et vaskeægte cowboyoutfit. Hun talte så ærke-skotsk, at der gik et par dage, før vi havde fået indstillet ørerne og forstod, hvad hun sagde.
Eller dengang vi fejrede nytåret på en pub i Tobermory på øen Mull. Da klokken slog tolv, gik alle ud, og hele byen mødtes på havnen, hvor der var tændt fakler, og så på fyrværkeriet. Det var utrolig flot og stemningsfuldt.
Eller da vi besøgte whiskydestilleriet Talisker, og kørte derfra med en flaske helt forrygende 18 års single malt. Er man til whisky, er det for øvrigt et must at besøge et af de mange destillerier.

Bjerg i Skotland

For ikke at nævne dengang vi den først januar gik en tur op omkring The Old Man of Storr på Isle of Skye. Det var ikke særlig varmt, og det blæste, så vi havde taget godt med tøj på. Vi blev derfor noget overraskede, da vi tæt på toppen mødte en fyr, der glad og fornøjet kom vandrende i sin kilt. Vi fik dog ikke set, om han var ægte skotte.

Der har været mange dejlige oplevelser og steder, og ud over at det er dejligt at ende på pubben efter en dag i naturen, er aftenerne også altid hyggelige. Når vi har spist, kommer vandrekortene frem, og vi sidder foran den knitrende pejs, får en øl og begynder at planlægge den næste dags vandretur med tanke på vejret, og hvor lang turen kan være, sådan at vi kommer hjem, inden det bliver helt nattemørkt.

Udsigt Skotland

De huse, vi har boet i, har ofte ligget med en helt fantastisk udsigt lige ned til havet. Når vi er vågnet tidligt, har vi som regel lavet en kop varm te og set dagen begynde. Helt stille og med udkig efter havoddere, egern og fugle. For nogle vil det sikkert være den værste måde at holde ferie på, for os er det blevet synonymt med nytår. Vi elsker vores ture til Skotland og savner ikke sjove hatte, store fester og tusindvis af raketter.

God jul og ikke mindst godt nytår fra afoot.

Dagens indlæg er skrevet af Helle og Toni. Helle og Toni bor i København, hvor Helle arbejder som bibliotekar, og Toni arbejder i Friluftsland. De er meget glade for at være af sted på vandreferier. GR221 på Mallorca samt ture på Island og i Grønland står som nogle store oplevelser. Helle og Toni har ikke på den måde ét favorit rejsemål, med de vil egentlig bare gerne opleve og se så meget som muligt af verden. De rejser langsomt, og uanset om de er på storbyferie eller vandreferie, så holder de meget af at sidde og opleve livet gå sin gang. Både Helle og Toni er begge to rigtig glade for at tage billeder, så de har fundet ud af, at de er nødt til at have et kamera hver, når de er ude at rejse. Desuden står Helle og Toni bag den glimrende danske rejseblog, afoot, som de håber kan inspirere andre til at komme af sted, ud og opleve verden.

Tekst og billeder er copyright © Helle og Toni, afoot.

Helle og Toni

Helle og Toni står bag den glimrende danske rejseblog afoot.

There are 0 comments

Leave a comment

Want to express your opinion?
Leave a reply!