Julekalenderindlæg
1

“Vores største rejseoplevelse” af Laura Græns

Vores største rejseoplevelse er taget fra vores første store rejse, hvor vi var tre måneder i Sydøstasien. Vi har brugt et uddrag fra vores rejsedagbog, som vi opdaterede løbende undervejs på vores tur. Vores største rejseoplevelse må være den allerførste længerevarende rejse vi tog på sammen. Både fordi det var den største i omfanget, men […]

“Vores største rejseoplevelse” af Laura Græns

Vores største rejseoplevelse er taget fra vores første store rejse, hvor vi var tre måneder i Sydøstasien. Vi har brugt et uddrag fra vores rejsedagbog, som vi opdaterede løbende undervejs på vores tur.

Vores største rejseoplevelse må være den allerførste længerevarende rejse vi tog på sammen. Både fordi det var den største i omfanget, men også fordi det var den rejse, der for alvor tændte rejsegnisten i os begge. Vi havde umiddelbart ikke planlagt noget hjemmefra, andet end at vi skulle lære at dykke, og vi havde kun bestilt en t/r-billet fra Kuala Lumpur. Alt indimellem fandt vi ud af undervejs. Vi endte med at rejse rundt i Malaysia, Vietnam, Cambodja og Thailand.

Den malaysiske del af Borneo var første stop. Inden vi tog af sted, havde vi nærmest ingen ide om, hvor Borneo lå placeret på verdenskortet. Vi anede ikke, hvad vi skulle forvente af kulturen, men alligevel havde vi en forestilling. De oplevelser som vi fik, rakte langt ud over vores forestillinger.

Første gang vi dykkede var ud for Kota Kinabalu, på en båd smagte vi for første (og sidste) gang durian, i Kudat kommunikerede vi med de lokale via tegnesprog, vi holdte jul i Tawau, og vi dykkede ved et af verdens flotteste koralrev ved Sipadan – bare for at nævne nogle af de unikke oplevelser vi fik i løbet af den måned, vi var på Borneo.
Men den oplevelse, som satte os begge allermest på prøve, mens vi var i Malaysia, var uden tvivl vores to overnatninger i junglen.
Mens vi var af sted, skrev vi rejsedagbog, som vi delte på vores daværende hjemmeside, og det er her følgende uddrag er fra:


”Da vi kom til campen, fik vi vist vores sovepladser for de næste to nætter; en lækker fugtig (læs: KLAM) madras med myggenet over i en fin hytte (læs: skur uden dør) midt i junglen. Campen bestod af gangbroer mellem træerne, som så gik rundt til toilettet, sovepladserne, to fællesområder og ned til vandet. Der var ingen rindende vand og kun elektricitet mellem 18-24, og skulle man væk derfra, var det i båd.” (citat)
 

Sådan skrev vi den 23. december 2009 på vores rejseblog – og lige netop det uddrag viser nok meget godt, hvad vores egentlig udfordring bestod i, da vi overnattede i junglen. Det var en helt anden verden, end hvad vi var vant til. Vores guides boede der en måned ad gangen, men vi var nu ok med de to nætter, vi skulle overnatte i junglen 😉

På trods af en fugtig skummadras, et hullet myggenet og et utæt ”sove”-skur, så sov jeg, Laura, faktisk utrolig godt. Jeg lagde ikke mærke til de rotter, der løb rundt om madrassen, eller aberne, der skreg fra trætoppene. Til gengæld sov Anders knap så godt.
Da først al strømmen og lyset var slukket, gik det for alvor op for os, hvor meget det larmer i en jungle om natten. Og det var nogle lyde, vi aldrig havde hørt før. Det er en helt ubeskrivelig oplevelse.

Heldigvis var det ikke noget problem at holde sig vågen, når vi skulle af sted på båd- og trekking-ture for at se og opleve den fascinerende natur og de vilde dyr.
Det var en oplevelse uden lige at sejle rundt i en lille båd og se aberne, der legede rundt i trækronerne, krokodillerne, der kiggede op over vandet, slangerne, der hang ned oppe og hovederne på os, og fuglene, der fløj rundt og sang.
Det var en kæmpe oplevelse at se orangutangerne i deres naturlige omgivelser. Men samtidig fik man også et skræmmende indblik i de udfordringer, Borneo står overfor, i takt med at mere og mere af junglen bliver fældet til fordel for palmeplantager.

Ikke nok med at vi stiftede bekendtskab med en helt ny natur og anderledes dyreverden, så bød Borneo også på en kulturel oplevelse uden lige. Det var vores første møde med en kultur udenfor Europa. Der var mange ting, som på en og samme tid fascinerede og chokerede os.
Vi skulle forholde os til et helt fremmed sprog, en anden trafikkultur og spændende kulinariske udfordringer. Sådan nogle ting, som for os havde været helt naturlige og basale hjemmefra – vi kan kommunikere med ekspedienten ved bageren, vi ved, hvilken side vi skal køre i på vejen, og vi er helt trygge ved maden.
Her blev vi udfordret på alle områder, men samtidig gav det os også en lyst til at udforske endnu mere, og vi så frem til og fik mod på at få endnu flere oplevelser på vores tur rundt i Sydøstasien.

Selvom det på sin vis var noget af et kulturchok for os at begive os ud på egen hånd i den malaysiske del af Borneo, så gav det os også en kulturel ballast og en kæmpe nysgerrighed på resten af verden. Den nysgerrighed har siden Sydøstasien båret os til både Mellemamerika og USA, og forhåbentlig bærer den os endnu længere væk. Vores rygsække er i hvert fald klar til de næste udfordringer og oplevelser.

Indlægget er skrevet af Laura, som sammen med sin kæreste, Anders, står bag rejsebloggen Afterglobe. Anders og Laura var for første gang uden for Europas grænser i 2009, og siden er det kun blevet til endnu flere. Uddrag fra bloggen: "På Afterglobe deler vi ud af de erfaringer, vi har gjort os på vores forskellige rejser, men der er også plads til den kedelige leverpostejs-hverdag hjemme i Danmark med alt hvad der hører til. Men uanset om det handler om rejser eller risengrød, så er vores billeder en stor del af bloggen."

 Fra en af Laura og Anders' dykkerture i Malaysia.

 

 

 

 

 

Børn, der nysgerrigt kigger på de besøgende i Malaysia.

 

 

 

 

 

 

 

 

Abe i Malaysia.

 

 

 

 

 

Laura Græns

For Laura og hendes kæreste, Anders, betyder rejser og oplevelser ude i verden rigtig meget, og de er næsten lige kommet hjem fra en længere rejse i Sydamerika og USA. Sammen driver de rejsebloggen Afterglobe.dk.

There is 1 comment

  • […] så har vi lavet et indlæg til årets Rejsejulekalender, og vores indlæg udkommer i dag, så hop over og læs […]

  • Leave a comment

    Want to express your opinion?
    Leave a reply!